Marijn Wittevrongel

“In mijn studietijd stond De Loods bekend als een heel degelijk en uiterst kundig bouwbureau, waar vrij standaard architectuur vandaan kwam. Moet je eens zien wat ze nu maken! Subtiel vormgegeven projecten met een passende relatie in hun omgeving. Ingetogen waar dat hoort, zoals bij woningbouwprojecten en meer uitgesproken waar dat op zijn plaats is. Als een gebouw wat meer aandacht kan verdragen – een bibliotheek, een theater, een gemeentehuis of mfa – dan mag je gerust uitpakken met je ontwerp. Dat zie je terug in de verschillende Multifunctionele Accommodaties (MFA)”

“Ik kan mij goed vinden in het boek van Willem Koerse, “Architectuur is niet interessant”, waarin hij in gesprek gaat met Bob van Reeth en onder andere het gebouw als dienstbaar voor de samenleving wordt aangeduid, door zijn programma van eisen en gebruikers, zijn bezetting in en aan de openbare ruimte.”

“Architectuur is voor mij altijd een zoektocht. Elke opdrachtgever, omgeving en tijdsgeest is weer uniek. Hoe heeft de locatie zich in de tijd ontwikkeld? Een goed ontwerp haakt daarop aan. Niet door het verleden te kopiëren, maar door er op een weloverwogen hedendaagse manier aan te refereren. Voortbordurend op de eigen structuur en de collectieve herinneringen van de plek.”

 Een architect die ik bewonder? Bob van Reeth van AWG architecten waar ik destijds ben begonnen, heeft mij zeker gevormd.

Favoriet project

CPO, Stiphout

“In Stiphout is vanuit De Loods een uitbreiding opgestart van een bestaand project en heeft geresulteerd in het oprichten van de vereniging CPO Stiphout. In het ontwerp is gestreefd naar een eigenzinnige, doch genuanceerde vertaling van de dwingende vormgeving van het bestaand project. Wat ik bijzonder vind aan een dergelijk project, is dat mede door te luisteren naar de wensen van de opdrachtgever(s), de leden van CPO Stiphout, de vormgeving en materialisatie door de gebruiker gedragen wordt. Bovendien ontstaat er, nog voor dat gebouwd wordt, een gemeenschapsgevoel, met bijbehorende verantwoordelijkheden, maar zeker ook trots! Op ingetogen wijze wordt er verder gebouwd aan een stukje gemeenschap, een stukje (nieuwe) geschiedenis”

Alle medewerkers