Renovatie Bloemenwijk Veghel

Bouwpartner in plaats van leverancier

een nieuwe vorm van samenwerking waarbij integraliteit en gelijkwaardigheid centraal stonden

Op het oog een ‘doorsnee’ project, maar dat was het zeker niet. Opdrachtgever Area Wonen wilde namelijk een nieuwe vorm van samenwerking waarbij integraliteit en gelijkwaardigheid centraal stonden. En niet onbelangrijk om te noemen, ze zochten een maatwerk oplossing voor hun duurzaamheidsambities.

Groot onderhoudswerkzaamheden in de Bloemenwijk | Area

Geveluitsnede

Ik was verantwoordelijk voor het ontwerp van de Bloemenwijk. De woningen dateerden uit eind jaren ’50, waren slecht geïsoleerd en vertoonden allerlei bouwkundige problemen zoals vocht- en tochtproblemen. Ze waren dan ook echt toe aan een nieuwe facelift. Realisatie van een betere woonomgeving en lagere energiekosten waren belangrijk in dit project. Maar een nieuw huis ontwerpen waar mensen trots op zijn, was vanzelfsprekend ook belangrijk. We zijn tenslotte architect.

Inmiddels hebben de bestaande woningen een complete metamorfose ondergaan. Ze zijn allen voorzien van een compleet nieuwe buitenschil, hoogwaardige isolatie, nieuwe gevelbekleding en Kingspan dakpanelen. Niet alleen een functioneel systeem, maar het levert ook een fraai esthetisch beeld.

Paul Bouw, architect bij De Loods

Bij elk verduurzamingsvraagstuk is het dus de kunst om te behouden wat goed is en te vervangen wat nodig is.

Fase 3 in uitvoering

Georgeanne

Bij De Loods kijken we graag net even verder. Nul op de Meter is niet de oplossing voor al het bestaande vastgoed. Dat is simpelweg niet te betalen. Bij elk verduurzamingsvraagstuk is het dus de kunst om te behouden wat goed is en te vervangen wat nodig is. In stappen naar Nul op de Meter of Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) is de visie die wij nog steeds ondersteunen.

Nadat Bouwborg door een overnamesituatie het werk terug moest geven, werden wij met Knaapen bij “fase 3 en 4” van de Bloemenwijk betrokken. Voor ons een erg leerzaam traject omdat we voor de eerste keer op basis van een UAV-GC contract werkten. Later is dit omgezet naar ‘bouwteamplus’. Dat haalt net dat stukje spanning weg. Past beter bij ons DNA. Fijn dat Area en De Loods dit beaamden.

Tijdens onze samenwerking heb ik gemerkt dat De Loods voor hun zaak staat. Eigenwijs? Ja dat zijn ze zeker. Ze waaien niet met opdrachtgever of aannemer mee. Ze bekijken de verschillende scenario’s en gaan voor het meest optimale resultaat. Niet kiezen voor de makkelijkste, maar wel voor de beste weg.

Bram Hendriks, projectleider bij Knaapen Groep

de saamhorigheid groeit en er ontstaan mooie nieuwe initiatieven

Kingspan KingZip felsdaksysteem | Renovatie Bloemenwijk te Veghel

Zo’n renovatie heeft echt een positief effect op de hele buurt. Mensen wonen hier met plezier, voelen zich thuis en veilig. Maar ook de saamhorigheid groeit en er ontstaan mooie nieuwe initiatieven om bijvoorbeeld de wijk een groener voorkomen te geven. Fijn om met De Loods in bij te kunnen dragen.