Renovatie Bloemenwijk Veghel
Bouwpartner in plaats van leverancier
De Bloemenwijk in Veghel is één van de oudste buurten van deze oer Brabantse plaats. Een divers samengestelde wijk met veel sociale huur en mensen met verschillende achtergronden. In 2013 nam Woningcorporatie Area het voortouw om te starten met de verduurzaming van deze wijk. In meerdere fasen zijn in totaal 178 woningen compleet gerenoveerd.
een nieuwe vorm van samenwerking waarbij integraliteit en gelijkwaardigheid centraal stonden
Op het oog een ‘doorsnee’ project, maar dat was het zeker niet. Opdrachtgever Area Wonen wilde namelijk een nieuwe vorm van samenwerking waarbij integraliteit en gelijkwaardigheid centraal stonden. En niet onbelangrijk om te noemen, ze zochten een maatwerk oplossing voor hun duurzaamheidsambities.
Groot onderhoudswerkzaamheden in de Bloemenwijk | Area
“Wij hadden een prijsvraag uitgezet om de hele Bloemenwijk te verbeteren. Het maakte onderdeel uit van onze droom om ons gehele woningbestand te verduurzamen. Ons doel was om meer wooncomfort en een lagere energierekening voor onze bewoners te realiseren. Bouwborg en De Loods vlogen de prijsvraag voor “fase 1 en 2” gezamenlijk aan. Na de presentatie van hun plan kwamen zij als winnaar uit de bus. Het begin van een nieuwe samenwerking.
In de praktijk is altijd de vraag hoe een partnership gaat lopen. Terugkijkend vond ik De Loods een kundig bedrijf met prettige mensen om mee samen te werken. Je merkt dat ze weten waar ze het over hebben. Hun rol lag voornamelijk in de ontwerp- en engineeringsfase, waar ze hun toegevoegde waarde hebben geëtaleerd. Ik kan niet anders zeggen, een fijne bouwteampartner. ”
Jacqueline Dortmans, projectmanager bij Area Wonen
(foto Mark Kamphuis fotografie)
Facelift van jaren ’50 woningen. Het plan was dus om samen met Area en Bouwborg de huizen van label F naar label A+ te brengen, maar waarbij ook ruimte bleef voor toekomstige innovaties. Paul Bouw, ontwerper bij De Loods, vertelt hierover.
Geveluitsnede
“Ik was verantwoordelijk voor het ontwerp van de Bloemenwijk. De woningen dateerden uit eind jaren ’50, waren slecht geïsoleerd en vertoonden allerlei bouwkundige problemen zoals vocht- en tochtproblemen. Ze waren dan ook echt toe aan een nieuwe facelift. Realisatie van een betere woonomgeving en lagere energiekosten waren belangrijk in dit project. Maar een nieuw huis ontwerpen waar mensen trots op zijn, was vanzelfsprekend ook belangrijk. We zijn tenslotte architect.
Inmiddels hebben de bestaande woningen een complete metamorfose ondergaan. Ze zijn allen voorzien van een compleet nieuwe buitenschil, hoogwaardige isolatie, nieuwe gevelbekleding en Kingspan dakpanelen. Niet alleen een functioneel systeem, maar het levert ook een fraai esthetisch beeld.”
Paul Bouw, architect bij De Loods
Vraagstukken kun je vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Wij doen dat door het schetsen van scenario’s. Deze werkwijze hanteren wij al jaren en omarmen we nog steeds. Zo ook bij Woningcorporatie Area. De menukaart die we introduceerden, werd dan ook erg positief ontvangen.
Bij elk verduurzamingsvraagstuk is het dus de kunst om te behouden wat goed is en te vervangen wat nodig is.
Fase 3 in uitvoering
“Door scenario’s te maken laten we de uitersten zien en een aantal smaken hier tussenin. Dit geeft inzicht in wat de mogelijkheden zijn. We gaan hierbij altijd uit van de bestaande toestand, we noemen dit ook wel de ‘startwaarde’. Hoe staan de woningen erbij, wat is er in het verleden al gedaan, wat zijn de huidige problemen et cetera. Als we een goed beeld hebben, kunnen we er pas iets zinnigs over zeggen. Het laatste wat we willen is namelijk iets weggooien wat nog goed is. Kozijnen van 15 jaar oud zijn wellicht niet geschikt om de woning Nul op de Meter (NOM) te maken, maar als deze nog in goede staat zijn, moet je jezelf afvragen of NOM een goede vraag is.”
Georgeanne van Liebergen, projectleider/directeur van De Loods
Bij De Loods kijken we graag net even verder. Nul op de Meter is niet de oplossing voor al het bestaande vastgoed. Dat is simpelweg niet te betalen. Bij elk verduurzamingsvraagstuk is het dus de kunst om te behouden wat goed is en te vervangen wat nodig is. In stappen naar Nul op de Meter of Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) is de visie die wij nog steeds ondersteunen.
“Nadat Bouwborg door een overnamesituatie het werk terug moest geven, werden wij met Knaapen bij “fase 3 en 4” van de Bloemenwijk betrokken. Voor ons een erg leerzaam traject omdat we voor de eerste keer op basis van een UAV-GC contract werkten. Later is dit omgezet naar ‘bouwteamplus’. Dat haalt net dat stukje spanning weg. Past beter bij ons DNA. Fijn dat Area en De Loods dit beaamden.
Tijdens onze samenwerking heb ik gemerkt dat De Loods voor hun zaak staat. Eigenwijs? Ja dat zijn ze zeker. Ze waaien niet met opdrachtgever of aannemer mee. Ze bekijken de verschillende scenario’s en gaan voor het meest optimale resultaat. Niet kiezen voor de makkelijkste, maar wel voor de beste weg.”
Bram Hendriks, projectleider bij Knaapen Groep
Het was een intensief project, maar het nieuwe uiterlijk mag er zijn. Marielle in ’t Klooster, bouwkundige bij De Loods beaamt dit. “Om optimale kwaliteit te leveren was het even zoeken naar de juiste afstemming tussen het beschikbare budget en de wensen van de bewoners. Dit heeft de nodige vergaderingen gekost, maar uiteindelijk hebben we met elkaar prima werk geleverd. Vanaf de start waren alle partijen zeer betrokken. Een geslaagde samenwerking met een dito eindresultaat.”
De huizen staan er strak en fris bij. De renovatie heeft geresulteerd in meer woongenot en een significante energiebesparing (tot wel € 100,- per maand).
de saamhorigheid groeit en er ontstaan mooie nieuwe initiatieven
Kingspan KingZip felsdaksysteem | Renovatie Bloemenwijk te Veghel