Herbestemming kloosterproject Eikenburg
Van oud hoofdgebouw naar moderne kloosterloft
Landgoed Eikenburg is een prachtig gebied gelegen in Eindhoven. Het ademt eenvoud, rust maar ook een zekere grandeur. Veel groen en bomen, mooie oude gebouwen en tussen het geritsel van de bladeren zweven de verhalen van een rijk verleden. Toen Jos Goijaarts, bestuurder – directeur St. Trudo, ons uitnodigde om mee te denken over de herbestemming van verschillende gebouwen op het landgoed, waren wij direct enthousiast.
Het ademt eenvoud, rust maar ook een zeker grandeur

De eerste fase van de herontwikkeling betrof de transformatie van de 19e -eeuwse internaatschool tot kloosterlofts. St. Trudo gaf ons de opdracht om hier een haalbaarheidsonderzoek naar te doen. Samen met Kiki van Rassel Architectenburo maakten wij een ontwerp welke aan een aantal aannemers voorgelegd werd. Aannemingsbedrijf Nico de Bont presenteerde de beste visie en werd verantwoordelijk voor de realisatie. Een nieuw bouwteam was geboren.
Ze pakken de verantwoordelijkheid, gevraagd en ongevraagd
Bij projecten van deze omvang krijg je vele vraagstukken op je pad. Bekend en onbekend, vertelt Jos Goijaarts. Het was dan ook een zeer ingewikkelde klus. “Wij werken graag samen met partijen die echt iets toevoegen. Bij De Loods is veel kwaliteit en kunde aanwezig over zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Maar wat ik vooral positief onderscheidend vind, is de combinatie van PROCES en INHOUD. Die combinatie bij één club en één contactpersoon dat is 2-in-1 en dat voegt echt iets toe.”

“Een mooi voorbeeld van processturing ging over een wisseling van de wacht bij de aannemer. Die pakte niet zo goed uit. Dit kan gebeuren, maar het is wel belangrijk dat je het besef hebt van het belang van een goed proces. De Loods reageerde snel en alert. Ze pakken de verantwoordelijkheid gevraagd maar ook ongevraagd en sturen bij als ze merken dat iets niet goed gaat of beter kan. ”
Jos Goijaarts directeur Investeringen bij woningcorporatie Trudo
Wij geloven in een integrale aanpak en ondersteunen onze opdrachtgevers in de volle breedte van het ontwikkel en bouwtraject. Zo ook bij Landgoed Eikenburg waar ons multidisciplinaire karakter goed tot zijn recht komt. Haalbaarheidsonderzoek, ontwerp, engineering en procesbegeleiding. Al deze disciplines hebben we in eigen beheer en zijn ingezet bij deze opgave. Evenals het verrichten van bouwkundige opnames. We hebben de opname als het ware over het cultuurhistorisch rapport gelegd. Zo ontstaat een goed beeld over wat wel en niet kan.


“We zijn ongeveer een maand bezig geweest om alles in te meten en de bestaande toestand in kaart te brengen. Ik geniet daar echt van. Een mooi monumentaal gebouw met dito detailleringen. Het is een voorrecht om met verschillende mensen en partijen in zo’n fijne omgeving te kunnen werken. ”
Leo van Soest, projectleider De Loods
Het is plezierig samenwerken met bouwteampartners die veel expertise in huis hebben en waar open communicatie een tweede natuur is. Wout Hertogs, projectmanager De Loods, staat graag stil bij het belang van een goed bouwteam.
Open communicatie een tweede natuur

“St. Trudo, Kiki van Rassel, Nico de Bont en De Loods, we voelden elkaar uitstekend aan. Het hergebruik van oude binnendeuren tot buitendeuren is een praktisch voorbeeld. In dit geval betekende hergebruik namelijk een hogere kostenpost. Maar eigenlijk is zo’n keuze onbetaalbaar en delen we het respect voor het monumentale karakter van het gebouw. ”
Wout Hertogs, projectleider bij De Loods

Die openheid en transparantie bevestigt Damie van Vianen, projectleider bij Nico de Bont. “Bij ons geen ouderwetse werkwijze. Wij geloven in kennisdeling en openheid over bijvoorbeeld de prijsvorming. Dit is de basis voor vertrouwen en de fijne samenwerking die we met De Loods gehad hebben. De Loods was gedurende de ontwerp- en realisatiefase echt de verbindende partij.”

“Het is mij in positieve zin opgevallen dat De Loods sterk is in het maken van een uitvoerbaar ontwerp. Ze luisteren naar en raadplegen hun bouwteampartners. Dat is echt geen vanzelfsprekendheid. Een sprekend voorbeeld was het behoud van de bestaande balklagen in het Pensionaat en Juvenaat. Het bleek geen haalbare kaart en wij hebben een ander voorstel doorgerekend en voorgelegd. Natuurlijk gaat het verwijderen van zo’n oude balklaag tegen onze natuur in. Maar als je vanuit je hart naar herbestemmen kijkt, was dit de beste oplossing om het plan te realiseren. Bij De Loods dachten ze hier ook zo over. ”
Damie van Vianen, Projectleider Nico de Bont
Het was een lastige opgave om maar liefst 70 nieuwe woningen in het schitterende authentieke klooster te creëren. Maar het is ons gelukt. De buitenzijde, gangen, trappenhuizen en talloze mooie details bleven behouden, terwijl binnen verschillende woningtypes zijn gerealiseerd. We kijken terug op een geslaagde transformatie waarbij we zelfs zijn voorgedragen voor de nominatie voor de Eindhovense architectuurprijs, de Dirk Roosenburgprijs.
Eikenburg met bewondering onthaald en (her) ontdekt