Leo van Soest

“Ik ben ruim 25 jaar werkzaam bij De Loods en van bouwkundig opzichter /medewerker in 2000 doorgegroeid naar projectleider. Dit zowel voor nieuwbouw als grootonderhoud-projecten, maar de laatste jaren stuur ik vooral grootonderhoud-projecten aan. Bij onderhoudsprojecten werk je zowel tijdens de voorbereiding als de uitvoering nagenoeg altijd in een bewoonde omgeving. Dan gaat het echt niet alleen om technische werkzaamheden. Mensen voelen zich een vreemde in eigen huis, als bouwvakkers daar drie tot vier weken bezig zijn. Dat levert soms spanning op en daar moet je op een goede manier mee omgaan. Je verplaatsen in de bewoner, begrip tonen. En vooral eerlijk en duidelijk communiceren en je afspraken nakomen.”

“Wij beschikken met ons allen over enorm veel expertise waardoor wij projecten integraal kunnen benaderen. Voor mij is dat bijvoorbeeld de bouwkundige en technische kennis. Als wij met een opdrachtgever aan tafel zitten en er is een probleem, dan kunnen we doorgaans, mede gezien onze jarenlange ervaring, aangeven wat de mogelijke oorzaak is en hoe we het kunnen gaan aanpakken. Daar hebben wij niet altijd een uitgebreid onderzoek voor nodig.”

Functie

Projectleider

 Bij renovatie en onderhoud ben je soms ook een beetje maatschappelijk werker.

Favoriet project

Woningverbetering, Utrecht

“Er is niet echt een favoriet project of een voorkeur, maar in Utrecht, en later ook in Nijmegen en Arnhem, zijn we jarenlang betrokken geweest bij grootschalige, gesubsidieerde, particuliere woningverbetering projecten waarbij achterstallig onderhoud werd weggewerkt. Lang niet alle bewoners stonden daar om te springen. Naast het bouwtechnische waren wij ook betrokken bij de gespreken met gemeente maar ook met financiële instellingen. Soms was je zelfs een beetje maatschappelijk werker. Met name de diversiteit van de werkzaamheden binnen z’n project maakte het werk uitdagend, leuk en interessant. Achteraf merk je dan hoe blij en dankbaar mensen zijn. Daar gaat het mij om; tevreden klanten zijn voor mij de maatstaf.”

Alle medewerkers