Nieuwbouw met bewoners

Poelenloop een buitenkans

Veel gelijkenis met bouwen vanuit CPO

De opzet vertoonde veel gelijkenis met bouwen vanuit CPO. In alle opzichten een buitenkans voor de aanstaande bewoners. Een zeer scherpe prijs, ruimschootse inspraak bij de keuze van het architectonisch ontwerp en de indeling van de woning en natuurlijk de schitterende ligging. Namens St. Trudo verzorgde De Loods de architectuur en de bewoners- en procesbegeleiding.

26 huizen in 7 Kempische langgevelboerderijen

In totaal zijn er 26 huizen in 7 Kempische langgevelboerderijen gebouwd. Een combinatie van 8 huur- en 18 koopwoningen. De woningen liggen verstrooid in het groen met vrij uitzicht over de Poelenloop en de Kempen. Vier woningen vormen samen een eigentijdse boerderij, met een groot dak en een lage goot die zich als het ware om de woning vouwt. Duurzame materialen zoals keramische dakpannen en bijzonder metselwerk zorgen voor een robuuste uitstraling.

We hebben inmiddels veel CPO-projecten mogen begeleiden. Van standaard woningbouw verschuiven onze werkzaamheden naar meer specifieke woonvraagstukken. Mooie voorbeelden? Het Ecodorp Klein Oers in Veldhoven staat voor volledig off-grid zelfvoorzienend samenwonen en samen delen. En Meer&Deel in Eindhoven is een bijzondere vorm van cohousing waar verschillende doelgroepen, huishoudens en inkomens samen komen.
We zien dat het proces hetzelfde blijft, maar het eindproduct verandert. De bewoners en daarmee hun wensen en behoeften staan echt centraal. Aan ons om het hele proces op de juiste manier te managen. Onder andere het matchen van verwachtingen en realiteit is een voorname uitdaging hierin. Aan elke ambitie hangt immers een prijskaartje en dat heeft gevolgen voor de financiële haalbaarheid.

Suzanne van Deursen, projectleider iedereenkanbouwen

doorsnede schetsplan