Nieuwbouw met bewoners
Poelenloop een buitenkans
Wonen in een kempisch klein dorp met weidse uitzichten. Landelijk en rustig, maar tegelijk dicht bij allerlei voorzieningen. Dat is in een notendop “De Poelenloop” in Knegsel. In opdracht van Woonstichting Trudo is, samen met de toekomstige bewoners, dit prachtige plan ontwikkeld.
Veel gelijkenis met bouwen vanuit CPO
De opzet vertoonde veel gelijkenis met bouwen vanuit CPO. In alle opzichten een buitenkans voor de aanstaande bewoners. Een zeer scherpe prijs, ruimschootse inspraak bij de keuze van het architectonisch ontwerp en de indeling van de woning en natuurlijk de schitterende ligging. Namens St. Trudo verzorgde De Loods de architectuur en de bewoners- en procesbegeleiding.
26 huizen in 7 Kempische langgevelboerderijen
In totaal zijn er 26 huizen in 7 Kempische langgevelboerderijen gebouwd. Een combinatie van 8 huur- en 18 koopwoningen. De woningen liggen verstrooid in het groen met vrij uitzicht over de Poelenloop en de Kempen. Vier woningen vormen samen een eigentijdse boerderij, met een groot dak en een lage goot die zich als het ware om de woning vouwt. Duurzame materialen zoals keramische dakpannen en bijzonder metselwerk zorgen voor een robuuste uitstraling.
“We willen graag bijdragen aan de leefbaarheid van de regio. O.a. door onze Slimmer Kopen regeling konden we jonge mensen deze prima kans bieden. Kandidaat-huurders en -kopers kregen de gelegenheid om mee te praten en denken over hun nieuwe woonomgeving. Onze samenwerking met De Loods was dan een logisch gevolg. Hun toegevoegde waarde ligt niet alleen op architectonisch vlak. Ze zijn een allround adviseur die tijdens de ontwikkeling van zo’n project ook de techniek, het proces en de poen nauwlettend in de gaten houden. ”
Jos Goijaerts, directeur St. Trudo
CPO is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Ondanks dat De Poelenloop geen CPO-project was, had het wel een dusdanig karakter. Het is een bijzonder voorbeeld waar zowel kopers als huurders actief participeerden en inspraak hadden in de te maken keuzes.
Binnen De Loods creëerden we een nieuwe merknaam, iedereenkanbouwen, om dit soort projecten de juiste aandacht te geven. Geen ‘verstopte’ dienst, maar een eigen identiteit met betrokken professionals.
“We hebben inmiddels veel CPO-projecten mogen begeleiden. Van standaard woningbouw verschuiven onze werkzaamheden naar meer specifieke woonvraagstukken. Mooie voorbeelden? Het Ecodorp Klein Oers in Veldhoven staat voor volledig off-grid zelfvoorzienend samenwonen en samen delen. En Meer&Deel in Eindhoven is een bijzondere vorm van cohousing waar verschillende doelgroepen, huishoudens en inkomens samen komen.
We zien dat het proces hetzelfde blijft, maar het eindproduct verandert. De bewoners en daarmee hun wensen en behoeften staan echt centraal. Aan ons om het hele proces op de juiste manier te managen. Onder andere het matchen van verwachtingen en realiteit is een voorname uitdaging hierin. Aan elke ambitie hangt immers een prijskaartje en dat heeft gevolgen voor de financiële haalbaarheid. ”
Suzanne van Deursen, projectleider iedereenkanbouwen
Poelenloop is inmiddels alweer jaren een heerlijke plek om te wonen. Enerzijds is het kleinschalige netwerk van landweggetjes en paden grotendeels nog intact en geeft het toegang tot de vele stukken bos, akkertjes en houtwallen. Anderzijds loop je zo naar het gezellige centrum met voldoende faciliteiten.
David Le Large, bewoner Poelenloop, beaamt dit: “Het bevalt ons hier uitstekend. Na jaren in de stad te hebben gewoond, was dit een unieke mogelijkheid om naar een dorp te trekken. Het ontwerp van De Loods sprak direct tot onze verbeelding. Een frisse bouwstijl met veel respect voor de bestaande omgeving. Ook de begeleiding van de kopers en huurders verliep erg plezierig. Het zijn kundige vriendelijke mensen die goed luisteren, communiceren en meedenken.
Als kers op de taart hebben we na afronding van het project de architect om een handtekening gevraagd. Nee niet op papier, maar in de hal. Een speels idee, zoals een kunstenaar zijn schilderij signeert.”
“Nadat de bewoners massaal kozen voor ons eigentijds ontwerp met pannendak zijn we met iedereen persoonlijk aan tafel gaan zitten. We hebben de behoeften van de bewoners in kaart gebracht en hun keuzes vertaald naar verschillende varianten. Voor elke rijwoning maakten we diverse plattegronden waarmee de kopers en huurders zelf hun gewenste indeling konden bepalen. Een intensief traject, waar ik met een voldaan gevoel op terugkijk. Het is fijn als mensen na oplevering naar je toekomen om te vertellen dat ze oprecht blij zijn met hun nieuwe woning. Stukje waardering voor een mooi eindproduct ”
Stijn van Gorp, architect bij De Loods