Multifunctionele accomodatie Handel

Eerst de gebruiker dan het gebouw

Een toegankelijke accommodatie voor ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning

In eerste instantie waren de plannen uitgewerkt voor uitsluitend gebruikers van De Bron. Pas in een later stadium werden er andere partijen bij betrokken en werd het toch een gezamenlijk project. Het draait hierbij om samenwerking. Bij het oude dorpshuis was al veel samenwerking tussen de verenigingen, maar met het nieuwe dorpshuis is de samenwerking met basisschool De Havelt, kinderopvang Fides en diverse andere partijen er nog bijgekomen.

De nieuwe MFA omvat een groot aantal functies

Wij zijn begonnen om samen met de dorpsraad van Handel een visiedocument te ontwikkelen en de aanvraag voor de IDOP (Integraal Dorp Ontwikkelings Plan) voor de gemeente en de Provincie Noord-Brabant te initiëren. Later heeft de Gemeente Gemert-Bakel ons opdracht verleend voor het ontwerp en de engineering van de nieuwe MFA. Nadat de uitvoering was gestart, hebben de twee hoofdgebruikers, Basisschool De Havelt en Dorpshuis De Bron, ook een aanvullende interieuropdracht bij ons neergelegd.
De nieuwe MFA omvat een groot aantal functies bestaande uit een basisschool, gemeenschapshuis, kinderdagopvang, gymzaal, jeugdhonk en bibliotheek. Ook zijn onder onze supervisie in een separate ontwikkeling een café en cafetaria met vier appartementen gerealiseerd.

Dorpshuis | foyer + bar + leestafel

Een project waar ik met veel genoegen op terugkijk. Ik was nauw betrokken bij de complete technische uitwerking vanaf DO tot en met de uitvoeringsfase. Het MFA is gefaseerd gebouwd, eerst de school en daarna het dorpshuis. Tijdelijke huisvesting was hierdoor overbodig. Het ontwerp is tijdens het gehele traject sterk overeind gebleven. Met het uitzoeken en toepassen van details heb ik een bijdrage kunnen leveren om de architectuur te versterken.

Bart Kusters, modelleur bij De Loods

Architectonisch moest de ‘massa’ zich op een natuurlijke harmonieuze wijze naar zijn omgeving voegen. Het nieuwe MFA vormt immers het nieuwe hart van het dorp. Het gebouw is, als nieuwerwetse langgevelboerderijen, geleed in verschillende volumes met een zadeldak. In overeenstemming hiermee is gekozen voor een eigentijdse landelijke uitstraling. De bijzondere detailleringen komen op subtiele wijze naar voren door robuuste en onderhoudsarme materialen te gebruiken.

Aanvankelijk was onze basisschool nog niet aan nieuwe huisvesting toe. De Loods nodigde ons uit voor een oriënterend gesprek en na de eerste uitgewerkte schetsen van Paul Bouw waren we overtuigd. Als ik nu wel eens op bezoek bij collega-scholen kom, die ook in een MFA zitten, denk ik iedere keer wat is het bij ons allemaal van topkwaliteit. Ontwerp, afwerking, materiaalgebruik, we hebben echt iets moois voor elkaar gekregen. Een groot deel van de credits hiervan ligt bij De Loods.

Geert Slits, directeur basisschool De Havelt

Het stoere en naturelle materiaalgebruik is in het interieur van het dorpshuis en de school doorgezet

Het MFA is een schoolvoorbeeld waar jong en oud terecht kunnen en zich ook welkom voelen. Een gebouw dat zorgt dat de leefbaarheid in een kerkdorp als Handel ook in de toekomst gewaarborgd blijft. Echt een duurzame voorziening en een meer dan geslaagd ‘IDOP-plan’.