Multifunctionele accomodatie Handel
Eerst de gebruiker dan het gebouw
Handel is met zijn veelzijdige vrome historie het oudste Maria-bedevaartsoord van Brabant en kent een bloeiend verenigingsleven. In dit kerkdorp ontstond de wens een nieuw dorpshuis te realiseren, het oude gemeenschapshuis uit de jaren zeventig was namelijk op. De Stichting van Dorpshuis De Bron schakelde o.a. De Loods in met de vraag hoe bewerkstelligen we een toegankelijke accommodatie voor ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning.
Een toegankelijke accommodatie voor ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning
In eerste instantie waren de plannen uitgewerkt voor uitsluitend gebruikers van De Bron. Pas in een later stadium werden er andere partijen bij betrokken en werd het toch een gezamenlijk project. Het draait hierbij om samenwerking. Bij het oude dorpshuis was al veel samenwerking tussen de verenigingen, maar met het nieuwe dorpshuis is de samenwerking met basisschool De Havelt, kinderopvang Fides en diverse andere partijen er nog bijgekomen.
De nieuwe MFA omvat een groot aantal functies
Wij zijn begonnen om samen met de dorpsraad van Handel een visiedocument te ontwikkelen en de aanvraag voor de IDOP (Integraal Dorp Ontwikkelings Plan) voor de gemeente en de Provincie Noord-Brabant te initiëren. Later heeft de Gemeente Gemert-Bakel ons opdracht verleend voor het ontwerp en de engineering van de nieuwe MFA. Nadat de uitvoering was gestart, hebben de twee hoofdgebruikers, Basisschool De Havelt en Dorpshuis De Bron, ook een aanvullende interieuropdracht bij ons neergelegd.
De nieuwe MFA omvat een groot aantal functies bestaande uit een basisschool, gemeenschapshuis, kinderdagopvang, gymzaal, jeugdhonk en bibliotheek. Ook zijn onder onze supervisie in een separate ontwikkeling een café en cafetaria met vier appartementen gerealiseerd.
“Los van hun ervaring met multifunctionele accommodaties viel het ons op dat het bij De Loods niet sec om het gebouw gaat. Zij denken juist vanuit de omgeving en haar gebruikers. Echt een andere kijk in vergelijking met de andere genodigden. De Loods besteedde veel aandacht aan de wensen en behoeften van de gemeenschap. Het creëren van draagvlak bij alle stakeholders was essentieel voor de realisatie van het prachtige gebruiksvriendelijke gebouw wat ons dorp nu rijk is”, vertelt voorzitter Twan Penninx van De Bron. “Vanaf het begin is De Loods bij dit lange proces betrokken geweest. Zij hielden de regie en bewaakten de voortgang. Zij beheersen niet alleen de techniek maar voelen ook de sentimenten die tijdens zo’n proces spelen heel goed aan. Een bijzondere klik. ”
Twan Penninx, voorzitter De Bron
Het hele proces werd in gang gezet door een summiere vraag vanuit Dorpshuis De Bron. Echter bleek uit verkennende gesprekken dat er al veel langer de wens lag om verschillende functies in het dorp bij elkaar te brengen. De summiere vraag mondde uit in een integraal proces met veel verschillende stakeholders.
Dorpshuis | foyer + bar + leestafel
“Een project waar ik met veel genoegen op terugkijk. Ik was nauw betrokken bij de complete technische uitwerking vanaf DO tot en met de uitvoeringsfase. Het MFA is gefaseerd gebouwd, eerst de school en daarna het dorpshuis. Tijdelijke huisvesting was hierdoor overbodig. Het ontwerp is tijdens het gehele traject sterk overeind gebleven. Met het uitzoeken en toepassen van details heb ik een bijdrage kunnen leveren om de architectuur te versterken.”
Bart Kusters, modelleur bij De Loods
“In de ontwerpen zoeken we naar synergie om tot een zo multifunctioneel mogelijk gebruik van ruimtes te komen. Gebruikers denken hierbij vaak aan wat ze nu hebben. Het is de kunst om ze te laten zien wat ze nu niet hebben, maar wel kunnen krijgen. Ofwel hoe kun je als gebruiker in de nieuwe situatie over meer voorzieningen beschikken dan in de oude situatie. Hiermee verschuiven we in denken van ‘naast elkaar’ naar ‘met elkaar’.”
Paul Bouw, architect bij De Loods
Architectonisch moest de ‘massa’ zich op een natuurlijke harmonieuze wijze naar zijn omgeving voegen. Het nieuwe MFA vormt immers het nieuwe hart van het dorp. Het gebouw is, als nieuwerwetse langgevelboerderijen, geleed in verschillende volumes met een zadeldak. In overeenstemming hiermee is gekozen voor een eigentijdse landelijke uitstraling. De bijzondere detailleringen komen op subtiele wijze naar voren door robuuste en onderhoudsarme materialen te gebruiken.
“Aanvankelijk was onze basisschool nog niet aan nieuwe huisvesting toe. De Loods nodigde ons uit voor een oriënterend gesprek en na de eerste uitgewerkte schetsen van Paul Bouw waren we overtuigd. Als ik nu wel eens op bezoek bij collega-scholen kom, die ook in een MFA zitten, denk ik iedere keer wat is het bij ons allemaal van topkwaliteit. Ontwerp, afwerking, materiaalgebruik, we hebben echt iets moois voor elkaar gekregen. Een groot deel van de credits hiervan ligt bij De Loods.”
Geert Slits, directeur basisschool De Havelt
Het stoere en naturelle materiaalgebruik is in het interieur van het dorpshuis en de school doorgezet. “Gedurende de uitvoeringsfase moesten we in korte tijd heel veel interieurkeuzes maken. Zonder de professionele begeleiding vanuit De Loods was dit niet gelukt”, aldus Twan Penninx.
Geert Slits voegt hieraan toe: “Wij wilden meer gedekte aardse tinten. Modern en toch rustig. Maar toen de boel eenmaal klaar was, waren we bang dat het misschien te saai zou worden. ‘Wacht maar tot de kinderen met hun kleurige jasjes en rugzakken bezit nemen van het gebouw,’ stelde Paul ons gerust. En inderdaad qua kleurstelling en sfeer is het interieur helemaal in balans.”
Het stoere en naturelle materiaalgebruik is in het interieur van het dorpshuis en de school doorgezet